انتشار کتاب فن‌آوری گاز طبیعی مایع به سرپرستی استاد دانشکدگان فنّی

۲۴ آبان ۱۴۰۱ | ۰۹:۲۸ اخبار
تعداد بازدید:۳۴۷
«فن‌آوری گاز طبیعی مایع(مبانی، کاربردها و چشم‌انداز بازار)»، عنوان کتابی است که دکتر «علی وطنی»، استاد دانشکدگان فنّی دانشگاه تهران، سرپرست مولفان آن است.
انتشار کتاب  فن‌آوری گاز طبیعی مایع به سرپرستی استاد دانشکدگان فنّی

به گزارش روابط‌عمومی دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، گروه مولفان این کتاب مهندس سعیده امیرافشار، دکتر علی پالیزدار، دکتر طلیعه رمضانی و دکتر زهرا نرگسی هستند که کتاب را در 306 صفحه و در 5 فصل به رشته تحریر در آورده‌اند.

این کتاب که مقدمه‌ای بر معرفی فن‌آوری گاز طبیعی مایع به‌شمار می‌رود، با هدف آشنایی با جنبه‌های مختلف این شاخه مهم از علوم مهندسی و در پنج فصل نگارش شده است.

در فصل نخست، مقدمه‌ای شامل کلیات فن‌آوری مایع‌سازی گاز طبیعی و جنبه‌های فنی حاکم بر آن ارائه شده است. در فصل دوم، مروری بر مبانی علمی فن‌آوری مایع‌سازی با تمرکز بر عملکرد چرخه‌های سردسازی تراکم بخار و انبساطی و نیز تجهیزات و مبردهای مورد استفاده در آن‌ها انجام شده است.

در فصل سوم، انواع فرآیندهای تجاری مایع‌سازی گاز طبیعی مورد بررسی قرار می‌گیرند و فصل چهارم به معرفی برخی از مهم‌ترین کاربردهای فن‌آوری گاز طبیعی مایع در حوزه‌های اوج‌سایی مصرف گاز، سوخت خودروهای سنگین و سوخت حمل و نقل دریایی می‌پردازد. در فصل پنجم نیز وضعیت کنونی صنعت گاز طبیعی مایع و چشم‌انداز آن در دهه‌های آینده مورد بررسی قرار گرفته است.

در پیش‌گفتار مولفان کتاب می‌خوانیم:

روند رو به رشد استفاده از گاز طبیعی به‌عنوان یک منبع انرژی پاک در کلیه نقاط جهان، بیش از هر چیز، مرهون توسعه فناوری‌های انتقال گاز طبیعی است؛ زیرا توزیع جغرافیایی نامتوازن مخازن گاز در جهان، فاصله بین مراکز تولید گاز و نقاط مصرف نهایی را بسیار طولانی نموده است. این فناوری‌ها شامل خط لوله، مایع‌سازی، تبدیل به هیدروکربن‌‌های مایع، تبدیل به برق و ... می‌شود که هر یک از آنها محدوده کاربرد و حجم انتقال معینی دارد. امروزه، فناوری مایع‌سازی گاز طبیعی مهم‌ترین روش انتقال گاز طبیعی به‌شمار می‌رود و آینده صنایع گاز با رشد این فناوری گره خورده است. با تبدیل گاز طبیعی از حالت گازی به حالت مایع و کاهش قابل توجه حجم، انتقال آن با سهولت بیشتری انجام می‌شود.

در ادامه این پیش‌گفتار آمده است:

مایع‌سازی گاز طبیعی در نقطه جوش سبک‌ترین ترکیب آن(متان، °C 162-) انجام می‌شود و از همین‌رو، این فرآیند در بین فن‌آوری‌های سردسازی عمیق یا فوق‌سرد دسته‌بندی می‌گردد. فرآیندهای دما پائین با ملاحظات خاص ناشی از رفتار ویژه مواد و ترکیبات شیمیایی مختلف همراه است که طراحی واحدهای فوق‌سرد را با پیچیدگی‌هایی همراه می‌کند. علاوه‌بر این، ذخیره‌سازی محصول این فرآیندها در دماهای پائین یکی از گلوگاه‌های فن‌آورانه محسوب می‌شود، چون نیاز به طراحی مخازن مخصوص با قابلیت کاهش قابل توجه تبادل گرما بین محصول و محیط پیرامون مخزن خواهد بود.

کتاب فن‌آوری گاز طبیعی مایع(مبانی، کاربردها و چشم‌انداز بازار) را انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران به قیمت 170 هزار تومان به بازار نشر عرضه کرده است.

کلیدواژه‌ها: دانشکدگان فنی گاز طبیعی علی وطنی