برگزاری رویداد ودیعهگذاری بر بطریها

به گزارش روابط عمومی دانشکدگان فنی، رویداد ودیعهگذاری بر بطریها توسط گروه بازیافت آرمان با حمایت برنامه کانکت و با حضور مهمانان شاخص داخلی و بینالمللی و شرکت جمع کثیری از علاقمندان به این موضوع در دانشکده مهندسی مکانیک دانشکدگان فنی برگزار شد. و متخصصانی از سازمان حفاظت از محیط زیست، معاونت علمی ریاست جمهوری، وزارت گردشگری، شهرداری تهران، هیات رئیسه دانشکده مکانیک و برق و اساتید دیگر در رویداد حضور داشتند.
ودیعهگذاری بر بطریها ایده موفق زیست محیطی و اقتصادی است که در بیش از ۵۰ کشور پیشروی جهان در حال اجرا است. موضوع این طرح، اضافه کردن مبلغی به عنوان "ودیعه بطری" به قیمت فروش بطریهای نوشیدنی در بطریهای یکبار مصرف است که مصرف کننده پس از استفاده و تحویل بطری خالی، عینا مبلغ ودیعه یا گرویی را بازپس میگیرد. این مکانیزم ساده ملی باعث افزایش نرخ بازیافت بطری ها تا بیش از ۹۰ درصد در کشورهایی مثل آلمان، فنلاند و نروژ شده است. در ایران نیز چند سالی است که فعالیت های فرهنگ سازی در این حوزه آغاز شده است.
این رویداد پس از اولین همایش ودیعهگذاری بر بطریها در تیرماه ۱۴۰۱ و اجرای پایلوت طرح ودیعهگذاری بر بطریهای فلزی و پلیمری (اسفند ۱۴۰۲ تا اسفند ۱۴۰۳) سومین نقطه مهم در فعالیتهای این حوزه در کشور بود.
در سخنرانی ها و پنل تخصصی وضعیت جهانی و داخلی در حوزه بازیافت سیستماتیک بطری ها و اثرات مطلوب ودیعهگذاری بر بالا رفتن نرخ بازیافت بطری و نیز افزایش کیفیت و کمیت بازیافت بطری های پلیمری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این رویداد، دکتر احسان هوشفر، رئیس همایش و معاون پژوهشی دانشکده مهندسی مکانیک، به توضیحات مفصلی در خصوص مفهوم ودیعهگذاری بر بطریها و فرایند آن پرداخت و گفت: تنها روش کاهش پسماند حاصل از بستهبندی یکبار مصرف در نوشیدنی ها، نظام ودیعهگذاری است.
درویش پژوهشگر و فعال محیط زیست دیگر سخنران این رویداد هم بر مشکلات آلودگیهای پلاستیکی در شهرهای بزرگ متمرکز شد و افزود: ایده ودیعهگذاری بر بطریها یک ابزار موثر در مقابله با آلودگی پلاستیکی است اینکه نهاد دانشگاه و افراد متخصص پرچمدار موضوع ودیعهگذاری بر بطریها در کشور شده اند، امری مغتنم است.
دکتر مهدی داراب، دبیر همایش و مسئول پایلوت طرح ودیعهگذاری بر بطریهای پلیمری و فلزی در کشور، با مرور سریع وضعیت جهانی، به دستاوردهای داخلی در موضوع مورد بحث پرداخت و نتایج طرح پایلوت ودیعهگذاری را ارائه کرد.
به گفته ایشان، نتایج اولیه نشان میدهد که مکانیزم بازیافت بر مبنای ودیعه موفقتر از بازیافت بر مبنای جایزه است و این دو موفقتر از بازیافت داوطلبانه هستند.
مهمانان بینالمللی برنامه ارائه های مجازی و حقیقی خود را در موضوع رویداد در قسمت دوم برنامه داشتند. آقای مریین تینخا زیستشناس و فعال شناخته شده محیط زیست از کشور هلند، در ابتدای صحبتهای خود از دستورالعمل دولت هلند برای عدم سفر به ایران گفت و از اینکه خوشحال است که به ایران سفر کرده و تجربه خوبی علیرغم توصبه دولت هلند داشته است. ایشان در خصوص فعالیت های خود برای اجرای ودیعهگذاری بر بطریها در هلند، انگلستان و فرانسه صحبت کرد و اینکه امیدوار است این طرح در همه جای جهان از جمله ایران اجرا شود.
دکتر محسن قضاتلو، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران، عبدوس مدیرکل مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت از محیطزیست، کلاریسا موراوسکی فعال کانادایی و متخصص حوزه ودیعهگذاری در اتحادیه اروپا به صورت مجازی، مریین تینخا، زیست شناس، ورزشکار و فعال مشهور زیست محیطی از کشور هلند از دیگر سخنرانان این رویداد بودند.
نهایتا، رویداد ودیعهگذاری بطریها با قدردانی از بازیافت کنندگان برتر در طرح پایلوت و نیز تشکر از عوامل اجرایی دبیرخانه و امیدواری نسبت به اجرایی شدن ایده ودیعه پایان یافت.
مهمانان و سخنرانان ویژه دانشگاه:
دکتر اخوان رئیس دانشکده مکانیک دانشگاه تهران
دکتر هوشفر رئیس همایش و عضو هیات علمی دانشگاه تهران
دکتر مهدی داراب مسئول پایلوت طرح ودیعهگذاری بر بطریهای پلیمری و فلزی
دکتر حسین آخانی عضو هیات علمی دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران
دکتر علیرضا بازارگان، عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران
مهندس درویش پژوهشگر و فعال محیط زیست
دکتر امیر عبدوس، مدیر کل دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت از محیطزیست
دکتر محسن قضاتلو، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران
آقای جف انجل مدیرعامل مجموعه بومرنگ و فعال محیط زیست در منطقه اقیانوسیه (به صورت مجازی)
خانم کلاریسا موراوسکی مدیرعامل پلتفرم ریلوپ و کارشناس محیط زیست در اتحادیه اروپا (مجازی)
آقای مریین تینخا، زیست شناس، ورزشکار و فعال شناخته شده محیط زیست هلندی (حضوری)